1. Domů
  2. Články
  3. Letní kino. Pět filmů s IT tematikou, které vám nesmí uniknout

Letní kino. Pět filmů s IT tematikou, které vám nesmí uniknout

Darek Šmíd
Letní kino. Pět filmů s IT tematikou, které vám nesmí uniknout

Kdo říká, že o světě informačních technologií lze vyprávět jen suchopárně, prostřednictvím příruček a manuálů? Existuje množství filmů a také solidní řádka seriálů, které potvrzují, že i v prostředí IT najdete epochální příběhy, jejichž dějové oblouky se klenou přes dlouhé roky i celé lidské osudy.

Sociální síť (režie David Fincher, 2010)

Pět set milionů přátel nezískáš bez toho, aby sis udělal i pár nepřátel.“ Základní myšlenku snímku režiséra Klubu rváčů Davida Finchera (a scenáristy Západního křídla Aarona Sorkina) nelze vyjádřit lépe, než ji definuje jeho motto. Sociální síť se dívá pod pokličku dění, které vedlo ke zrodu Facebooku – a nedá se říct, že by jeho tvůrce Marka Zuckerberga vykreslovala v úplně sympatických barvách. Příběh Facebooku není jen o tom, jak si vyrábět přátele“, ale také o podrazech a zrodu celoživotních nepřátelství. A to celé s hudbou Trenta Reznora z Nine Inch Nails.

Kód Enigmy (režie Morten Tyldum, 2014)

Skvostný Benedict Cumberbatch zpodobnil v historickém biografickém thrilleru kryptoanalytika a profesora matematiky Alana Turinga, který za druhé světové války sehrál stěžejní roli v prolomení kódu německého šifrovacího stroje Enigma. Původní název filmu, The Imitation Game, odkazuje ke hře, kterou Turing navrhl k zodpovězení stále aktuální otázky, zda stroje dokážou přemýšlet.

Steve Jobs (režie Danny Boyle, 2015)

Biografických snímků o zakladateli společnosti Apple je víc. Tento ale vybíráme především proto, že se na něm svým specifickým rukopisem podepsal režisér Trainspottingu Danny Boyle a do hlavní role muže, bez něhož bychom nikdy neměli v kapse ani jeden iPhone, obsadil Michaela Fassbendera. Steve Jobs byl cokoliv, jen ne nerozporuplná a nekomplikovaná osobnost. A této skutečnosti dává Boylovo pojetí jeho životního příběhu rozhodně za pravdu. Výjimeční lidé se nezavděčí všem.

Piráti ze Silicon Valley (režie Martyn Burke, 1999)

A ještě jednou Steve Jobs, tentokrát ovšem v tandemu s Billem Gatesem v dramatu o tom, jak se těmto dvěma zprvu nenápadným chlapíkům a jejich zprvu vcelku běžným firmám podařilo změnit svět. Ačkoliv snímek nepřekypuje světoznámými hereckými jmény, vysloužil si ostruhy dynamickým vyobrazením bitvy, v níž se zakladatel Applu a zakladatel Microsoftu nonstop snažili mít před tím druhým navrch. Tohle je rivalita, kterou chcete sledovat od začátku do konce.

Stážisti (režie Shawn Levy, 2013)

Jako důkaz toho, že obor IT může být nakonec i pěkná řachanda, tady máme komedii Stážisti, kterou natočil profík na vtipné snímky Shawn Levy – muž, jenž je i autorem očekávané novinky Deadpool & Wolverine. Ve Stážistech líčí potrhlé dobrodružství dvou podomních prodejců, kteří se s nástupem internetového věku pokusí přeorientovat na novou dobu tím, že se přihlásí na stáž do Googlu. A to nehledě na to, že je jim dvakrát tolik než ostatním. Vždyť IT je pro každý věk!

A chcete-li se do vyprávění ze zákoutí a zákrut světa informačních technologií ponořit na déle než jen na dobu stopáže celovečerního filmu, vyzkoušejte i pár seriálů, které vám do něj dají nahlédnout ještě komplexněji. V první řadě doporučujeme thriller z prostředí hackingu a kyberbezpečnosti Mr. Robot. Neméně zajímaví jsou PC Rebelové (Halt and Catch Fire), kteří přesvědčivě líčí PC revoluci v osmdesátých letech i rapidní rozvoj internetu v letech devadesátých. A samozřejmě chcete-li vidět, jak je to ve světě IT doopravdy, nemůžete minout komediální seriál Ajťáci (IT Crowd). Ale upřímně, ten už přece znáte. Na světě snad neexistuje IT profík, který by jej necitoval od rána do večera.

Mohlo by vás také zajímat

Letní kino. Pět filmů s IT tematikou, které vám nesmí uniknout