1. Domů
  2. Články
  3. IT TALKS #1: O kyberbezpečnosti i digitalizaci sportovního odvětví

IT TALKS #1: O kyberbezpečnosti i digitalizaci sportovního odvětví

IT Trendy
IT TALKS #1: O kyberbezpečnosti i digitalizaci sportovního odvětví

Setkání a diskuze se zajímavými osobnostmi naší i zahraniční IT scény. To jsou IT TALKS – nový komunitní počin určený všem nadšencům do IT. Série setkání postupně přinese různorodá témata, která hýbou světem informačních technologií. První z nich se uskutečnilo v květnu a bylo věnováno trendům ve firemním IT.

Tři mluvčí, tři odlišné oblasti působení a tři úhly pohledu na jedno téma – spolu s Martinem Hallerem, Janem Čižmárem a Ondřejem Syrovým jsme se podívali na problematiku kyberbezpečnosti, nástroje, které usnadní práci vývojářům, i digitalizaci sportovního odvětví. 

Výzvy kyberbezpečnosti

Setkání otevřel úvodní přednáškou Martin Haller. Etický hacker a zakladatel PATRON-IT, který se celou svou profesní dráhu věnuje počítačovým sítím a kybernetické bezpečnosti, sdílel své zkušenosti z řešení kybernetických incidentů. Ve své praxi se setkává s případy, kdy firmy hlásí nestandardní aktivitu nebo únik dat, ale nejčastějším případem jsou firmy, kterým útočníci zastavili systémy, zašifrovali celou síť a požadují výkupné. Řešení této situace s nadsázkou nazývá intenzivním stresovým teambuildingem“, kdy je pro minimalizaci škod klíčový včasný zásah, rychlá identifikace vstupních bodů útočníků, obnova systémů, ale i komunikace se zainteresovanými stranami. Jak se kybernetické útoky vyvíjí v čase, jak útočníci pracují, jak se proměnila výše výkupného i přístup firem, jak se dá útokům předcházet a jaké jsou principy etického hackera? Nejen těmto tématům se věnoval Martin Haller i následná společná diskuze. 

Záznam vstupu Martina Hallera

Aplikace, která šetří čas developerů

Tohle je moje máma.“ Čekali byste na IT setkání prezentaci, která začíná těmito slovy? Právě takový úvod využil Jan Čižmár, zakladatel start-upu Tolgee, nástroje, který usnadňuje překlady webových aplikaci do různých světových jazyků. Myšlenka na vznik Tolgee se zrodila na základě jeho vlastních dřívějších pracovních zkušeností, kdy zjistil, že jedním z velmi častých problémů při vývoji aplikace je právě její lokalizace. Nejen developeři pak jejím řešením ztrácí spoustu cenného času. Tolgee jako překladatelský nástroj pracuje s klíčovým aspektem, který je nezbytný pro podchycení správného významu, a tím je kontext. Díky tomu značně zvyšuje správnost překladů. Tolgee současně reaguje i na problém řady řešení pro různorodé technologie a nabízí v tomto ohledu univerzální postup – vytváří vlastní integrace do různých frameworků a programovacích jazyků, což vývojářům usnadňuje práci. Pokud chcete vědět více o tom, proč překládat bez kontextu nedává smysl a jak to může dopadnout, nebo proč je Tolgee open source, jak reaguje na rapidní rozvoj AI a jak vlastně souvisí Janova máma s nástrojem na překlad aplikací, pusťte si video. 

Záznam vstupu Jana Čižmára

IT a sport

Poslední řečník, Ondřej Syrový, zakladatel platformy EOS, přenesl IT TALKS do světa (nejen) sportovních klubů a ukázal, jakým směrem se může vyvíjet digitalizace sportovního odvětví. Platforma EOS vznikla na základě vlastní potřeby najít nástroj, který bude vyhovovat specifickým potřebám sportovních, ale i nesportovních organizací a pomůže jim s administrativou, správou členské základny i komunikací. Platforma proto stojí na čtyřech hlavních pilířích: členské databázi, událostech a docházce, komunikaci a také na platbách a upomínkách. Ukázalo se přitom, že využívání digitálních řešení klubům nejen šetří čas a zefektivňuje jejich komunikaci, ale současně přináší i další benefity. Kluby například registrují třikrát méně plateb po splatnosti a také třiapůlkrát méně neuhrazených plateb. Jak se prosazují digitální řešení v nedigitálním prostředí, jak se vyvíjí počet uživatelů, jaké kluby nejčastěji platformu využívají, v jakých zemích je k dispozici a jaká je konkurence v tomto prostředí, to jsou jen některé z informací, které v průběhu IT TALKS zazněly. 

Záznam vstupu Ondřeje Syrového

Mohlo by vás také zajímat

IT TALKS #1: O kyberbezpečnosti i digitalizaci sportovního odvětví