1. Domů
  2. Články
  3. Je Linux víc než kolo? Pět technologií, které změnily svět

Je Linux víc než kolo? Pět technologií, které změnily svět

Lucie Kettnerová
Je Linux víc než kolo? Pět technologií, které změnily svět

Vybrat jen pět objevů, které zásadním způsobem změnily současný svět, by bylo na dlouhý večer někde u piva. Patří mezi ně kolo či parní stroj, nebo jsou pro nás důležitější komunikační technologie, které propojily lidi napříč vzdálenostmi a časovými pásmy? Filip Holec, founder and tech lead ze startupu ENGETO, který nabízí programátorskou školu s vlastní výukovou platformou, se zaměřil hlavně na ty druhé.

Střídavý, střídavý, silný elektrický proud

Střídavý proud je jedním z největších technologických vynálezů lidstva především pro svoji efektivnost a univerzálnost v přenosu elektrické energie na velké vzdálenosti. Ve srovnání se stejnosměrným proudem, který byl zpočátku favorizován Thomasem A. Edisonem, dokáže střídavý proud (vynález Nikoly Tesly) výrazně snížit ztráty energie při přenosu. Díky tomu mohlo docházet k efektivnímu zásobování velkých oblastí a měst elektrickou energií, což bylo klíčové pro rozvoj průmyslu a infrastruktury ve 20. století.

Střídavý proud ale také položil základy pro moderní elektrické sítě, které dnes zásobují miliardy lidí na celém světě. Flexibilita střídavého proudu umožňuje pohánět různé druhy zařízení a technologií – od domácích spotřebičů až po průmyslové stroje. Díky tomuto vynálezu se zlepšila kvalita života, zrychlil technologický pokrok a otevřely se dveře k dalším inovacím. Bez střídavého proudu by nebylo možné dosáhnout současné úrovně globalizace a hospodářského růstu a tento vynález se tak stal základním pilířem moderní společnosti.

God bless the internet

Internet zásadně změnil komunikaci mezi lidmi. Tato cenově dostupná platforma umožnila velkému množství uživatelů být v kontaktu, vzdělávat se a sdílet data. Z původně vojenského projektu se tak stala jedna z nejvýznamnějších technologií současnosti, která navíc využívá stejnou síť protokolů po celém světě. Je skvělé, že se na tomto dokázali tvůrci dohodnout a celý svět může používat jeden“ internet.

Osobní počítač a smartphone do každé rodiny

Když sálové počítače nahradily ty osobní, přinesly uživatelům úžasnou výpočetní sílu, díky níž si mohli doma zahrát hru nebo vypočítat komplexnější algoritmus. Lidé tak na pouhé jedno kliknutí dostali velké množství informací. V roce 2007 pak prolomil ledy iPhone a umožnil masivní využívání chytrých telefonů, které přenesly tuto výpočetní sílu do kapsy“. Odemkly tím uživatelům dveře k obsahu na internetu
a velkému množství operací. Ano, sice již existovaly zařízení typu PDA, ty ale byly určeno pro lidi z byznysu, zatímco chytré telefony oslovily širokou veřejnost.

Linux a open source technologie aneb otevřený kód pro všechny

Linux a open source technologie jsou významné pro svou otevřenost a flexibilitu umožňující rozsáhlou spolupráci a inovace na celosvětové úrovni. Linux, který původně vznikl jako operační systém pro servery, se rozšířil na všechny oblasti technologického světa od mobilních zařízení (např. Android) až po superpočítače a internetové služby. Jeho otevřený zdrojový kód umožňuje vývojářům z celého světa přispívat, zlepšovat a přizpůsobovat si jej podle svých potřeb, čímž se vytváří robustní, bezpečný a efektivní systém. Tato kolaborativní filozofie se stala základem pro mnohé jiné open source projekty, které pohánějí moderní technologie a internetové služby.

Důležitost Linuxu a open source technologií spočívá také v jejich dostupnosti a nízkých nákladech, což umožňuje menším firmám a jednotlivcům přístup k pokročilým technologiím bez velkých finančních investic. Open source model podporuje transparentnost, bezpečnost a rychlejší inovace, protože chyby a zranitelnosti mohou být rychle identifikovány a opraveny komunitou. Díky tomu se open source software stal základem pro mnohé kritické infrastruktury od webových serverů (např. Apache, Nginx) až po databáze (např. MySQL, PostgreSQL) a cloudové služby.

Umělá inteligence zasahuje

Umělá inteligence umožňuje optimalizovat a automatizovat úkoly, které se opakují a člověk by je musel vykonávat manuálně. Vytvořený digitální asistent již dokáže zpracovat velké množství dat a interpretovat je, aniž byste ho museli naprogramovat nebo s někým data konzultovat. Umělá inteligence tak na základě naučených dat zvládne extrahovat potřebné informace – z finančních dat například dokáže predikovat růst akciového trhu nebo přeloží vložený odborný text. Sice je stále potřeba někoho, kdo výstup zkontroluje, systém se však neustále učí a zlepšuje, takže některé profese budou stále méně potřeba. A z toho mají lidé obavy.

Podle mého názoru k tomu není důvod. Umělá inteligence sice zastoupí profese založené na automatických procesech, vytvoří ale zase jiná místa. Nebude tedy již existovat poptávka po testerech, protože testování obstará AI, seniorní IT pracovník se však o práci obávat nemusí. Určitě ale nebude od věci svou odbornost rozšiřovat – pokud bude datový analytik znát i finanční trhy nebo marketing, určitě na pracovním trhu lépe uspěje.

Mohlo by vás také zajímat

Je Linux víc než kolo? Pět technologií, které změnily svět