1. Domů
  2. Články
  3. Žádný iPhone. Tohle je pět ikonických mobilů, které si oblíbili vývojáři

Žádný iPhone. Tohle je pět ikonických mobilů, které si oblíbili vývojáři

Luděk Vokáč
Žádný iPhone. Tohle je pět ikonických mobilů, které si oblíbili vývojáři

Bohatá historie mobilních telefonů přinesla některá zařízení a řešení, která oslovila určité skupiny uživatelů více než jiné. K takové skupině patří i vývojáři a IT profesionálové, kteří si v minulosti oblíbili některé konkrétní modely či skupiny zařízení. Možná jste takový mobil měli také.

První mobilní telefony byly velmi drahé. Jakmile však začaly zlevňovat, staly se zajímavými nejen pro podnikatele a šéfy firem, ale zejména pro nadšence do techniky. Řada z nich se již tehdy profesně věnovala IT. Mobil možná nebyl zpočátku pro vývojáře a IT pracovníky nutným pracovním nástrojem, ale zejména některé modely mobilních telefonů měly až geekovský nádech. A byla to právě IT komunita, která se zasloužila o prvotní rozmach chytrých telefonů ještě v jejich původní podobě, než trh v roce 2007 zásadně změnil Apple a posunul ho k mainstreamu. Podívejte se na přístroje, které si v minulosti IT komunita oblíbila.

Siemens C35i

Siemens C35 je jedním z mála telefonů, které si oblíbily jak masy uživatelů, tak právě lidé z IT prostředí. Šlo totiž o jeden z prvních kvalitních mobilů za dostupnou cenu. Pro nadšence do IT technologií pak bylo bonusem, že telefony Siemens v té době umožňovaly poměrně rozsáhlé
a relativně snadné úpravy firmwaru. Telefon uživatelům nabízel standardně třeba možnost měnit loga, ale při úpravách firmwaru toho šlo dělat mnohem víc. Pro IT pozitivní“ část populace to byla zábavná výzva.

Eurotel Smartphone (HTC Tanager)

Tchajwanské HTC je dnes na poli smartphonů trpaslíkem, ale zejména uživatelé z IT komunity vzpomínají na množství jeho přístrojů s láskou, přístroje od HTC si totiž velmi oblíbili. K prvním takovým patřily přístroje s kódovými označeními Tanager, Canary, později třeba Typhoon.
Šlo o první telefony s nedotykovou verzí systému Windows Mobile, na první pohled klasicky koncipované mobily tak překvapovaly svou funkčností a konektivitou. V Česku se jako první od roku 2003 prodával Eurotel Smartphone, ale často se sem dostávaly různé verze od britského Orange označované jako SPV. Tyto přístroje v kapsách uživatelů často nahrazovaly tehdejší kapesní počítače (PDA).

T‑Mobile G1

I smartphone T‑Mobile G1 je produktem HTC, důležitější je ale fakt, že to byl první smartphone s operačním systémem Android.
Přístroj s otevřeným systémem založeným na linuxovém jádru si IT specialisty rychle získal, pomohla k tomu i jeho integrovaná qwerty klávesnice. HTC z toho následně těžilo dál, v roce 2010 firma uvedla výkonnější a propracovanější model Desire Z s ještě komfortnější klávesnicí. IT komunitu ale bavily i některé čistě dotykové modely tchajwanské firmy, za zmínku stojí model HTC HD2, který přišel na trh v roce 2009 s tehdy již zastaralým systémem Windows Mobile, ale nadšenci na něj dovedli dostat právě Android, později i v podstatně novějších verzích.

Motorola Milestone

Motorola byla v dřevních dobách mobilů jedničkou tohoto vznikajícího trhu, však také první mobil vyrobila ona. U IT komunity si ale pořádně šplhla“ až podstatně později, když už nebyla zdaleka tak významným výrobcem. V roce 2009 totiž představila smartphone Milestone (v USA Motorola Droid). Uživatele lákal futuristickým designem, výsuvnou klávesnicí se čtečkou otisků prstů
a Androidem. U telefonu navíc šlo snadno měnit firmware a kolem modelu tak vznikla široká komunita, která se věnovala úpravám softwaru pro něj. Významné jádro této světové komunity bylo přitom i v Česku.

BlackBerry Key2

Telefony BlackBerry byly ve firmách oblíbené mimo jiné i díky bohatým možnostem vzdálené správy skrz firemní IT oddělení.
Ale samotní IT profesionálové přístroje používali vlastně jen proto, že je v těchto firmách dostali jako služební. Vývoj aplikací nebo vzdálená správa serverů byly systému od BlackBerry v podstatě cizí. Čas obliby u IT komunity a geeků tak pro BlackBerry přišel až v době, kdy firma přešla na Android a nechala telefony pod licencí vyrábět třetí stranu.
Takto vznikl i poslední smartphone BlackBerry s qwerty klávesnicí, model Key2.
Právě kvůli klávesnici a solidní výbavě se tohoto telefonu z roku 2018 mnozí IT profesionálové drželi co možná nejdéle. Náhrada za něj totiž dodnes v podstatě neexistuje.

Mohlo by vás také zajímat

Žádný iPhone. Tohle je pět ikonických mobilů, které si oblíbili vývojáři