1. Domů
  2. Články
  3. Řešení lidských trablů algoritmem a další skvělé fígly. Pět knih o IT, které si musíte přečíst

Řešení lidských trablů algoritmem a další skvělé fígly. Pět knih o IT, které si musíte přečíst

Darek Šmíd
Řešení lidských trablů algoritmem a další skvělé fígly. Pět knih o IT, které si musíte přečíst

Naskočit do rozjetého vlaku není jenom tak. Zvlášť pokud ten vlak sviští po koleji informačních technologií a jeho destinací je budoucnost skrz naskrz propojená umělou inteligencí. Přesto je tu možnost, jak tenhle vlak aspoň trochu dohnat a pochopit, a to díky té nejtradičnější technologii v podobě knih.

Zde jsou tipy na pět knih, které se vyplatí číst, pokud máte ambici informačním technologiím nejen porozumět, ale také je pochopit natolik, že je do určité míry začnete ovládat.

 Možná vás překvapí, že pochopení jejich principů vám nakonec může zjednodušit i skutečný život.

Programátor pragmatik

Začneme absolutní klasikou. Kniha Andrewa Hunta a Davida Thomase poprvé vyšla před pětadvaceti lety, ale nadále zůstává (i díky své reedici v roce 2019) stěžejním opěrným bodem pro všechny, kdo chtějí proniknout do naprostých základů programování. Tady vůbec nejde jen o to, jak se naučit programovat v tom kterém programovacím jazyce, ale o pochopení samotné podstaty toho, co taková činnost vlastně obnáší, jak systematicky by měl vypadat přístup k ní a v jakém profesním kontextu se to celé odehrává. A jakkoliv daleko se od té doby vývoj oboru dostal, jeho řemeslné základy jsou stejné, jako byly před celým čtvrtstoletím.

Algoritmy pro život

Pozoruhodný vhled do toho, že takové programování není jen datlováním do počítače, ale celé je přenositelné i do radostí a strastí zcela běžného života, nabízí nevšední kniha autorů Briana Christiana a Toma Griffithse. Ti zkrátka vzali principy z oblasti informatiky a překlopili je do strategií, s nimiž se dají řešit svízele naprosto reálného, nepočítačového života. Pohled na mechaniku mysli člověka prostřednictvím fungování algoritmů je živou vodou pro každého, komu občas připadá, že s některými ryze lidskými věcmi nejde hnout. A vida, když se na ně nasadí principy toho, jak pracuje počítač, tak to najednou funguje.

Kód: Skrytý jazyk počítačového hardwaru a softwaru

K základní výbavě IT profíků patří příručky Programování ve Windows a Programování Microsoft Windows Forms v jazyce C od Charlese Petzolda. Autor těchto publikací o programování v jazyce C přitom napsal i knihu, která osloví rovněž širší čtenářskou obec – v originále se jmenuje Code a její podtitul Skrytý jazyk počítačového hardwaru a softwaru dává najevo, že jde o práci obecnějšího charakteru. Petzold, který v roce 1994 získal od Billa Gatese Windows Pioneer Award, tady pro profíky i pro laiky srozumitelně vysvětluje, kde se vlastně to programování vzalo a jak se díky němu domluví člověk se strojem a stroj s člověkem.

The Phoenix Project

Jedna z nejzajímavějších knih o tom, jak správně propojit (respektive jak nepropojovat) obchodní a IT firmy v jedné společnosti, ve světě proslula pod názvem The Phoenix Project. Pozoruhodné na tomto oceňovaném díle je, že ačkoliv je napsáno profíky na danou problematiku (a z nějakého důvodu zatím nevyšlo v češtině), je ztvárněno nikoliv formou příručky, ale regulérního románu. Autoři Gene Kim, Kevin Behr a George Spafford vás protáhnou zákrutami projektu, který selhal, a ukážou vám jej jak ze strany IT profíků a developerů, tak i byznysu, k němuž to všechno patří.

Žijeme v počítačové simulaci?

Na závěr trochu vyrotujme z programátorských pitoreskností a nahlédněme na to celé z trochu vyšší perspektivy. Totiž – co když i my samotní jsme jen výsledkem práce nějakých jiných programátorů? Případně jednoho velkého programátora? Vědec Nick Bostrom pokládá ve své fascinující knize otázku, která stojí i v jejím samotném názvu: Žijeme v počítačové simulaci? Nejedná se tu přitom o nějakou pomatenou konspirační teorii, ale o solidní hypotézu. A čím více víte o programování, tím zřetelnější rysy případné celosvětové simulace vám začnou vyvstávat i ze života kolem vás. Proto se pusťte do všech zmíněných knih. Ze simulace neunikneme, tak ať na ni aspoň vidíme.

Mohlo by vás také zajímat

Řešení lidských trablů algoritmem a další skvělé fígly. Pět knih o IT, které si musíte přečíst